Vidskeplighet i roulette

Skrock, myter och vidskepelser har kantat människans väg i alla tider. Kanske mer förr, än idag, men trots att vi vet mer om hur allting hänger ihop och fungerar, så låter vi oss ändå påverkas av tankar som inte baserar sig på kunskap eller förnuft. Tur är något man inte kan påverka, men det innebär inte att man inte kan försöka. Det är inte ovanligt att vara vidskeplig. Titta bara på den svarta katten som korsar vägen. Vi vet ju alla att det inte innebär mer otur, men hur klok man än är så försvinner förnuftet ibland.

När det gäller spel och tur finns det mycket vidskeplighet och många har speciella ritualer eller lyckosaker som ska ge tur. En del spel har kantats av olika myter och vidskepelse i roulette ligger långt bak i tiden. 

Djävulens spel

För flera hundra år sedan var det vanligt med hasardspel, som roulette, inom alla religioner. Idag är det enligt många religioner förbjudet att hänge sig åt någon typ av hasardspel, eftersom det främjade girighet, och det sägs att detta förbud kom i samband med att man påstod att roulett var djävulens spel.

Någon hade tydligen för mycket tid över och började addera siffrorna i roulette och fick då summan 666. Ve och fasa! Det var ju djävulens nummer och då var det solklart att roulette var ett spel från djävulen för att locka oss till synd. Alltså förbjöds allt spel om pengar. För att ytterligare stärka bevisen för att roulette var ett djävulens spel, påstods det att bröderna Blanc, som tog Blaise Pascals roulette och skapade dagens roulette, hade sålt sina själar till djävulen.

Odds

Det finns många som använder sig av olika taktiker när de spelar roulette. Vissa satsar bara på nummer som inte har kommit upp på länge, men kulan har inget minne och oddsen för varje hjulsnurr är exakt likadan som den förra. Matematiskt sett så är alla omgångar oberoende av varandra, men man kan dock statistiskt sett påvisa att det finns vissa gränser för hur ofta kulan kan landa på, till exempel ett svart nummer, i följd. Om ett nummer inte har kommit upp på länge, är det ganska logiskt att tro att sannolikheten för att kulan ska stanna på just det numret ska öka, men så är det alltså inte.

Många saker som vi tycker borde vara en logisk utgång, kan man motbevisa med hjälp av statistik. Fast statistik är inte alltid logisk. För om vi står med en hand på en het spisplatta och en hand i frysen, så säger statistiken att vi har det ganska bra. Skrock och myter hör livet till och det är inte fel att peppa sig själv med lite tro på tur och vill man satsa som Bond, ska man satsa på nr 17.